A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) National Ignition Facility (NIF) projektjének keretében a közelmúltban végrehajtott nukleáris fúziós fejlesztések egy rendkívül izgalmas és fontos tudományos áttörést jelentenek. Bolygónknak tagadhatatlan igénye van az energiára, és mindannyian látjuk milyen negatív környezeti és geopolitikai következményekkel jár az, hogy ezt az igényt megpróbáljuk kielégíteni. Amire a világnak végső soron szüksége van, az egy nagyobb, mindenhol elérhető, tiszta és fenntartható energiaellátás. Olyan energia, amely szabadon hozzáférhető, nem termel az éghajlatváltozáshoz vezető üvegházhatású gázokat, valamint nem gazdagítja és ezáltal nem erősíti a korrupt, önkényuralmi kormányokat.

Az LLNL és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) talán épp most találta meg azt a technológiát, amely megváltoztatja az energia természetét – a magfúziót. A NIF közelmúltbeli áttörése, a fúziós reakció, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt – a maghasadás vagy a szénhidrogének kellemetlen környezeti mellékhatásai nélkül – megmutatja az utat a társadalom valódi energiaigényének kielégítéséhez. Azt mondják, hogy egy napon a természetben található kis mennyiségű hidrogén feldolgozható lesz egy nagyváros hosszabb ideig tartó energiaellátására. Bár ez az áttörés izgalmas, a fúziós megközelítés kereskedelmi hasznosításához jelentős időre, illetve erőfeszítésre lesz szükség, hogy elérje a benne rejlő lehetőségeket. Ami a társadalom közös jövőjét illeti – hasonlóan a villanykörte, az autó, a repülőgép vagy a számítógép elődjéhez, ez is egy újabb változást fog hozni az emberiség számára.

A PTC szoftverek jelentős szerepet játszanak ebben a projektben és annak eredményében. A NIF lényegében egy hatalmas gép, egy precíziósan megtervezett “rendszerek rendszere”, amely 192 hatalmas lézert generál és irányít egy ceruza radír méretű területre és ez a terület több millió fokra hevül fel a magfúzió beindítása érdekében. Hogy érzékeltessük a NIF méretét, az LLNL csapata úgy írja le, hogy akkora, mint egy három futballpálya befogadására alkalmas sportstadion.

A PTC több mint 25 éve szoros partnerként támogatja az LLNL NIF mérnöki csapatát. A NIF már 1998-ban a PTC Pro/ENGINEER (ma már Creo néven ismert) CAD-szoftverével dolgozott. Néhány évvel később a NIF csapata a Windchillt is hozzáadta az általa használt megoldásokhoz, mivel az adatkezelési igényeik egyre csak nőttek és nőttek. Az évek során a PTC termékcsapatai számos közös megbeszélést folytattak a Nemzeti Laboratóriummal, akik a PTC munkatársait mindig újabb kihívásokkal állították szembe és igyekeztek a feszegetni határokat a PTC szoftverek tudását és lehetőségeit illetően annak érdekében, hogy azok minél inkább megfeleljenek a szükségleteiknek és lehetővé tegyék a bonyolult projektjeink megvalósítását.

A PTC-nek mindig is volt egy listája a NIF-csapat szoftverének fejlesztéséhez kapcsolódó megoldandó feladatokról, azonban ez a lista folyamatosan minden találkozó alkalmával bővül, ami azt mutatja, hogy a PTC jelentős előrelépést ért el a NIF csapat prioritásainak kezelésében és a fejlődés következő szintjére való továbblépésben. A PTC 3D vizualizációs technológiájának nagy részét a NIF csapatával együttműködve fejlesztette tovább, mivel ez az egyetlen praktikus módja annak, hogy a nagy adatmennyiség megosztható legyen a projektben részt vevő nagy létszámú csapat és beszállítói lánc között. A PTC és a NIF csapat együttműködése nagymértékben fejlesztette a PTC termékeit, ami világszerte minden ügyfelüknek hasznára vált.

Ma, két évtizeddel később, a fúziós égést előállító hatalmas NIF-gép modellje mind a Creo-ban és a Windchill-ben megtalálható. Minden egyes részletével együtt, “kivéve a falakat és a fürdőszobákat”, ahogyan a NIF mondja. A PTC tudomása szerint a NIF a valaha létrehozott legnagyobb Creo és Windchill összeállítás, és valószínűleg a valaha 3D CAD-ben modellezett legnagyobb összeállítás is. A NIF-szerelvény több mint 3,5 millió alkatrészt tartalmaz, amely mintegy 750 000 egyedi alkatrésztervezésből áll össze. Rendkívül részletes specifikációkra van szükség ebben az összetett tervezési projektben, annak érdekében, hogy olyan dolog, mint a NIF, életre keljen. A NIF hihetetlen mérnöki teljesítmény, nemcsak az LLNL, hanem a PTC számára is.

Bár optimista elképzelés a fúziós energia szerepe az éghajlatváltozás jövőbeli kezelésében, időbe telik, és kockázatot jelent, ezért nem téveszthetjük szem elől a többi, ma már zajló, zöld energiával kapcsolatos megközelítést és projektet sem. A PTC továbbra is szorosan együttműködik a nap- és szélenergia, a villamosítás és más zöldenergia-stratégiák fejlesztésével foglalkozó ügyfelekkel. Aktív együttműködés van a vállalaton belüli csapatok között, amelyek azon szoftveres képességeken dolgoznak, amelyek segítenek ügyfeleinknek a fenntarthatósági gyakorlatok kialakításában, szén-dioxid-kibocsátásuk alapértékének meghatározásában, valamint a jövőbeni fejlesztések célzottságában és elszámolásában. Céljuk, hogy biztosítsák ügyfeleik számára, hogy meglévő termékeiket fenntarthatóbbá tegyék, és természetesen lehetővé tegyék számukra, a tiszta energia forradalmát előmozdító új termék tervezését, és gyártását, a napelemektől kezdve egészen a NIF projektig.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top