Az oregoni Pacific Swiss vállalat precíziós megmunkálású alkatrészeket szállít világszerte, melyek elkészítéséhez az ESPRIT szoftvert használja.

A Pacific Swiss & Manufacturing egy teljesen svájci megmunkáló üzem, amely 1995 óta működik az oregoni Clackamasban. Kilenc Citizen Swiss esztergaközpontjával a vállalat speciális mikro/miniatűr és svájci esztergált gyártási szolgáltatásokat nyújt a legkülönfélébb ügyfélkör számára, amely többek között orvosi, fogászati, repülőgépipari, valamint mozgás- és áramlásszabályozási területeket fed le. “Különböző iparágakkal dolgozunk együtt” – mondja Scott Durkee, aki 20 éve dolgozik a gépműhelyben, és az elmúlt évben CNC-programozó volt a Pacific Swissnél. “Bármilyen feladatot elvállalunk, amit a gépeink el tudnak készíteni, így kínálatunk nagyon sokszínű.”

Szűk keresztmetszetek és elszalasztott lehetőségek

Az ESPRIT bevezetése előtt a Pacific Swiss a programozás nagy részét kézzel végezte. Alkalmanként használtak egy, a gépeikhez tartozó, egyszerű CNC-szerkesztőt, de ez nem jelentett nagy segítséget, mivel csak minimális számításokat és egy nehézkes cut-and-paste programkészítési folyamatot kínált. “A rengeteg tollal és papírral végzett számítás” – mondja Kevin Wilhite, aki 10 éve gépkezelő, frissen végzett gépészmérnök és az elmúlt öt évben a Pacific Swiss minőségügyi mérnöke – “enyhén szólva is fárasztó volt. Sokszor nagyon sok próbálkozással és hibával járt.”

“A programozás volt a munka szűk keresztmetszete, mert a gépek a programokra vártak” – ért egyet Scott. Az egyhetes programozási időtartamot, többnapos beállítások és a gépen történő programellenőrzés követte. “Nagyjából három napig tartott a beállítás, ami alatt végigmentünk a teljes programon, hogy ellenőrizzük. Az olyan hibák, mint egy rosszul elhelyezett tizedesvessző vagy negatív előjel, a gép összetörésével jártak, ami miatt vagy új szerszámot kellett rendelnünk, vagy meg kellett javítanunk a gépet.”

Még a Pacific Swiss csapatának jelentős tehetsége ellenére is, a 7 tengelyes svájci megmunkálás (Citizen L32) potenciális bonyolultsága és az alapvető programozóeszközök hiányosságai azt jelentették, hogy a műhelynek időnként el kellett utasítania olyan jövedelmező munkákat, amelyeket túl bonyolultnak ítéltek a kézi programozáshoz.

A Pacific Swiss találkozása az ESPRIT-tel

Amikor CAM rendszert kellett választaniuk a műhely képességeinek bővítésére, gyorsan kiderült, hogy az ESPRIT a megfelelő választás, mivel ez a szoftver nyújtotta a legjobb támogatást a svájci esztergaközpontok, turn-key post-processzorok, valamint a neves ügyfélszolgálat területén. Kevin elmondta, más, általuk megnézett CAM-rendszer, nem rendelkezett svájci programozással vagy speciális post megoldásokkal, illetve némelyik NC-kód kimenete vagy a felhasználói felülete nem volt túl inspiráló. Emellett Scott, egy korábbi műhelyben szerzett ESPRIT-tel kapcsolatos nagyszerű tapasztalatai óriási bizalmat jelentettek abban, hogy az ESPRIT a megfelelő választás a Pacific Swiss számára.

“Szeretem az ESPRIT szoftvert, mert nagyon könnyű használni.” – mondja Scott. “Az egyik dolog, amit nagyon szeretek, az a felhasználói felület konzisztenciája. Más programozási szoftverek, amelyeket használtam, folyamatosan változtatták az ikonokat, a menük helyét és a gombokat. Az ESPRIT elég stabilan megtartotta a kezelőfelület kinézetét. Továbbá minden egyes új verzióval rengeteg frissítés történik a funkcionalitás és a post processzor fejlesztések terén.”

Programozás: Egy hétről egy napra csökken

Az ESPRIT használatával a Pacific Swiss gyorsan, igen lenyűgöző eredményeket ért el. Elsőként azt, hogy a korábban háromnapos vagy egyhetes programozási időszakok mostanra általában egy napra rövidültek. “Most már a legösszetettebb alkatrészek programozása sem tart tovább egy napnál. Néha belefutok valamibe, amivel még sosem találkoztam, és előfordul, hogy egy kicsit tovább tart, amíg kitalálom mi a teendő, de ezek nagy része azt jelenti, hogy kitalálom, milyen eszközt és műveletet használjak.”

Gépbeállítási idő: három helyett egy nap

Egy olyan kompakt és összetett gép esetében, mint a svájci típusú CNC esztergák, amelyek több revolver fejjel és kettős orsóval rendelkeznek, minden mozdulatnak rendkívül pontosnak kell lennie a termelékenység növelése és a katasztrófák elkerülése érdekében.

A gép beállításakor az ESPRIT digitális iker szimulációja jelentős idő- és szerszámmegtakarítást eredményezett, a szerkesztésmentes NC-kód pedig nagyban hozzájárult a termelékenység növeléséhez. “Egy megbízható post-processzorral a programozási hibák nagy részét kiküszöböltük” – jegyzi meg Scott. “Ha a számítógépen működik, akkor a gépen is működik.”

“Az ESPRIT segítségével sokkal, de sokkal nagyobb a bizalom a programozástól egészen a műhelyig” – teszi hozzá Kevin. “Megkönnyíti az életemet a minőségellenőrzésben, mivel nem kell olyan gyakran visszautasítanom egy alkatrészt minőségi probléma miatt. Az emberek is kedvesebbek lesznek velem” – mondja nevetve.

Gépi ciklusidő: több száz óra megtakarítás

Az ESPRIT javította a Pacific Swiss termelékenységét és alkatrészminőségét, a másodlagos sorjázási műveleteket kiküszöbölő komplex tekercsmarásnak, illetve az automatikus ferdítési ciklusoknak, valamint az optimalizált orsóhasználatnak köszönhetően, amely lehetővé teszi a Pacific Swiss számára, hogy a már amúgy is nagy teljesítményű gépeiből kihozza a maximális teljesítményt.

Scott szerint az orsóhasználat kiegyensúlyozása a régebbi alkalmazásokban különösen hatékony volt. “Átlagosan 20%-kal tudjuk csökkenteni a ciklusidőt a régebbi programoknál. Az egyik alkatrésznél, amelyet viszonylag nagy mennyiségben, évi 30 000 darabbal, gyártunk, az ESPRIT segítségével végzett programozás után a ciklusidőt három percről két percre tudtam csökkenteni. Ez 30.000 perc [500 óra] megtakarított gépidő!”

“Vannak kész ESPRIT sablonjaim a különböző gépekhez, amelyek már alkalmasak a szinkronizálásra.” – folytatja Scott. “Így nagyon egyszerű az új alkatrész beillesztése, a műveletek elhelyezése oda, ahol szükségem van rájuk, valamint elérni, hogy minden egyszerre, összeomlás nélkül működjön.”

Világszínvonalú technikai támogatás

Kevin és Scott a szerszámgép-kereskedőktől és az ESPRIT terméktámogatástól kapott világszínvonalú támogatást is nagyra értékeli. “Szeretjük a Spinetti Machinery által nyújtott támogatást, és az összhangot a Citizen gépek között” – mondja Scott. “Továbbá nagyon tetszik az ESPRIT-től kapott támogatás is. Bármikor, amikor problémánk vagy kérdésünk van, az ESPRIT nagyon gyorsan válaszol a kérdésre”.

Több lehetőség, több üzlet

Kevin és Scott is egyértért abban, hogy azáltál, hogy az ESPRIT végzi a munka oroszlánrészét, a vállalat kilátásai jelentősen kiszélesedtek, nem csak az összetettebb munkák elvállalása terén, hanem azáltal is, hogy az eddiginél pontosabban tudják tervezni a munkákat és elkészíteni az árajánlatokat. “Amikor bonyolultabbá válik egy munka és nem vagyok biztos abban, mennyi ideig tart egy adott részlet megmunkálása, akkor készítek egy gyors programot az adott részletre, majd az ESPRIT által megadott adatok alapján megbecsülöm az időt” – mondja Scott.

Jelenlegi és jövőbeli növekedés

Mindezek együttesen megnövekedett üzletet és lenyűgöző sikert jelentenek. “Eddig 10%-kal nőttek az eladások a tavalyi évhez képest. Az előrejelzések szerint idén sokkal jobban fogunk teljesíteni, mint tavaly, az ESPRIT nélkül.” – mondja Kevin. Ami pedig a COVID-19 által jelentett jelenlegi kihívásokat illeti, nem csügged. “Üzleti szempontból jelentett néhány lehetőséget. Készítettünk néhány ventilátoralkatrészt” – mondja. “Volt néhány repülőgépipari megrendelőnk, akik visszaléptek, de semmi olyan, amire ne lettünk volna felkészülve.”

“És még mindig nagyon elfoglaltak vagyunk” – teszi hozzá Scott. “Különböző iparágakból, számos további ügyféllel bővült az ügyfélkörünk.”

A jövőre nézve Kevin és Scott úgy látja, hogy az ESPRIT fontos szerepet játszik a jövőbeni növekedésükben, nemcsak a munka összetettségét illetően, hanem a berendezésekkel kapcsolatban is, mivel a műhelyük és a képességeik tovább bővülnek. “Az ESPRIT-tel nagyon egyszerű lesz az átállás a programozható B tengellyel rendelkező gépekre, ami potenciálisan több üzleti lehetőség előtt nyitja meg számunkra a kapukat” – mondja Scott.

“A svájci megmunkálás során az ESPRIT használatának köszönhető egyszerű programozás versenyelőnyt jelent számunkra a jobb termékminőség, a megmunkálási költségek csökkentése és a bonyolult alkatrészek jobb megmunkálhatósága révén.”

Scott Durkee, CNC programozó, Pacific Swiss & Manufacturing

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top