A Volvo CE-nek egységes termékéletciklus-kezelő rendszerre volt szüksége, amely termékközpontú információs gerincet biztosít a vállalat számára.

A svédországi Volvo Construction Equipment (CE) a prémium kategóriás építőipari berendezések vezető nemzetközi gyártója. 180 éves építőipari szakértelmét és több, mint 14 000 alkalmazottjának tudását felhasználva megoldásokat (termékeket és szolgáltatásokat) szállít a világ több, mint 180 országába. Stratégiájának középpontjában az innováció áll, valamint bármilyen építőipari munkához megfelelő gépeket és megoldásokat kínál a partnereik sikerének biztosítása érdekében. Azonban a folyamatosan változó piaci igények, a rövidebb termékéletciklusok és a termékek komplexitása miatt változtatniuk kellett, így a kulcsfontosságú üzletfolyamatok megvalósítása, valamint a hosszú távú növekedés biztosítása érdekében a Volvo CE a digitális átalakulás folyamatának meghatározását tűzte ki célul.

A vállalat az elmúlt évtizedben több különböző termékadat-kezelő (PDM) rendszert használt, melynek következtében a kapacitás jelentős része a régi rendszerek fenntartására ment el. Kevés vagy semmilyen beruházást nem lehetett a munkamódszerek tényleges javítására fordítani. Ezért a Volvo CE-nek egységes termékéletciklus-kezelő (PLM) rendszerre volt szüksége. A PTC Windchill megoldása mellett döntöttek, amely egy átfogó, az adatkezelést és a nyomonkövethetőséget is magába foglaló PLM-megoldás, mely egyetlen, közös adatbázist biztosít a mérnöki munka, az üzemeltetés, a beszállítók, illetve a vevők számára.

Az egységes PLM megoldás bevezetésénél fontos volt, hogy már a kezdetektől fogva bevonják az egész vállalatot. Ennek megvalósításához egy közös workshopot szerveztek, melynek során meghatározták a céljukat és átnézték az alapvető változtatási területeket. Ezek a területek magukba foglalták a teljes terméktervezési folyamat termék- és szolgáltatásdokumentációját. Legfőképpen azokra a területekre összpontosítottak, ahol növelni szerették volna a hatékonyságot. Ez az öt terület a tervezőmérnöki tevékenység, a fejlesztés, a gyártás előkészítés, a mérnöki változtatások, valamint az egyidejű mérnöki munka volt. A PLM alapelveinek ezeken a területeken történő alkalmazásával a vállalat az egységes megközelítés felé mozdította el a munkát.

A PDM-ről a PLM-re való áttéréssel a Volvo CE a termékek és ezek életciklusáról egy egységes, mindenki számára elérhető adatbázist hozott létre. A különböző rendszerek használatáról áttértek egy egységes architektúra használatára, így kedvezőbb helyzetbe kerültek ahhoz, hogy a jövőben is a lehető legjobban kihasználják a lehetőségeiket.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top