A kiterjesztett valóság (AR) megoldások nagymértékben segítik az üzemi munkatársakat azáltal, hogy bárhol és bármikor elérhetővé teszik számukra a munkájukhoz szükséges összes fontos információt.

Ezen webinarban, Michael Campbell, a Vuforia Products alelnöke, számos kérdésre ad választ a PTC új megoldásával, a Vuforia Expert Capture-rel kapcsolatban, amely a szabadkézi kiterjesztett valóság segítségével juttatja el a dolgozóihoz a szaktudást.

Az alábbiakban egy rövid összefoglalást olvashat a beszélgetésből, melyben kiderül miért az Expert Capture a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a dolgozókat segítő kiterjesztett valóság élmények létrehozásának.

Mi különbözteti meg a Vuforia Expert Capture-t a többi ipari kiterjesztett valóság megoldástól?

A Vuforia Expert Capture a szabadkezes okos szemüveget kapcsolja össze a hangrögzítéshez, szerkesztéshez, valamint a közzétételhez szükséges funkciókkal, így a vállalatok könnyedén hozhatnak létre visszakövethető, lépésekre bontott végrehajtási utasításokata folyamat kezdetétől a végéig.

Milyen eszközök kompatibilisek a Vuforia Expert Capture-rel?

Az Expert Capture-t jelenleg a Microsoft HoloLens és a RealWear HMT-1 támogatja. A Vuforia azonban minden kiterjesztett valóság megoldását kompatibilissé fogja tenni a nemsokára megjelenő Microsoft HoloLens 2-vel. Más eszközök, mint például a Vuzix szemüvegek, a Google Glass Enterprise vagy a vezető digitális szemüvegek, mint a Magic Leap, jelenleg még vizsgálati fázisban vannak, de elképzelhető, hogy a jövőben támogatottak lesznek.

Minden eszközhöz külön kiterjesztett valóság tartalmat kell létrehoznom?

Nem, elég, ha egyszer létrehozza a tartalmat. Ez minden szerkesztés után automatikusan konvertálásra kerül minden olyan eszközhöz szükséges formátumba, amit támogatunk.

A HoloLens segítségével létrehozott tartalom a RealWear HMT 1-en is látható?

Igen, bár a HoloLens segítségével létrehozott tartalom megtekintése a RealWear eszközön azzal jár, hogy elveszti minden olyan tulajdonságát, ami kifejezetten a HoloLens-re jellemző, mint például a „mission points”.

Tudom frissíteni a megosztott tartalmat, ha a végrehajtási utasításváltozik?

Igen. Ehhez mindössze be kell lépni a procedurális információk szerkesztésébe, kiválasztani azt a lépést, amelyik változott, beemelni az új tartalmat, majd frissíteni végrehajtási utasítást és újra megosztani a tartalmat. Mindenki, aki ezután megtekinti vagy használja a tartalmat, már a friss verziót fogja látni.

Külső tartalmat is be tudok vinni az Expert Capture szerkesztőjébe?

Igen ez lehetséges. A felhasználók jelenleg az ERP vagy MES rendszerekből, illetve más rendszerből származó videót, képet, vagy szöveget is fel tudnak használni. Az a koncepció, hogy mindenképp egy hiteles forrása legyen az adatnak, ha valahol már tároljuk, ne vigyük be kézzel újra. A strukturált vagy jelölt tartalmat, a hamarosan elérhető fejlesztések segítségével, mindenképpen be kell másolni vagy illeszteni a procedurális információkba. A megoldás a jövőben támogatni fogja a 3D animációkat, tartalmakat és az IoT adatokat is.

Exportálhatóak a lépésekre bontott utasítások az Expert Capture-ből a Vuforia Studioba?

Az Expert Capture-ből Word dokumentumba exportálhatja a rögzített instrukciókat, amelyek ezután könnyen beemelhetőek a Vuforia Studioba. A következő év során a Vuforia termékek funkcióinak/képességeinek konvergenciája lehetővé fogja tenni, hogy egy kiváló kiterjesztett valóság élményen keresztül használhassa mind a távoli szakértői támogatást, a rögzített szakértői tartalmat és az előzetesen létrehozott 3D illetve IoT tartalmat is.

A jövőbeli változások esetén lesz lehetőség a Vuforia Chalk és az Expert Capture integrálására?

Az R&D dolgozik azon, hogy a Vuforia Chalk és az Expert Capture integrálható legyen, így junior kollégák világszerte képesek lesznek a bárhol és bármikor meghívni a távoli szakértőket, hogy csatlakozzanak a Vuforia Capture élményükhöz.

Szükségük van a ThingWorx-re az Expert Capture felhasználóknak?

Az Expert Capture nem igényli a ThingWorx előfizetést. Mindazonáltal, az Expert Capture nem tervezi az integrációt a ThingWorx-szel, de a felhasználók ki tudnak emelni IoT vagy egyéb adatokat a ThingWorx-ből annak érdekében, hogy irányítani tudják a végrehajtási utasítást (például, ne folytassa a végrehajtást, ha a gép hőmérséklete magasabb a megadott értéknél).

Szükséges az Expert Capture működéséhez internet kapcsolat?

Általában igen. A felhasználók a HMT-1 használatával internet kapcsolat nélkül is rögzíthetnek tartalmat, de az utasítás megtekintéséhez szükséges a szerver elérése. Már dolgozunk azon, hogy a tartalmak offline is elérhetőek legyenek a felhasználók számára. A HoloLens internet kapcsolatot igényel a helymeghatározáshoz.

Milyen eredménnyel működik a hangrögzítés zajos helyeken?

Habár a hangrögzítés nem szükséges az utasítások rögzítéséhez, a HMT-1 és a HoloLens eszközök is magas értékelést kaptak a teljesítmény vizsgálatokon.

A rögzített tartalom lefordítható különböző nyelvekre?

Manapság az emberek úgy alkotnak szöveget, hogy hallgatják a videót és a hallott szöveget leírják. Azonban ezen a területen van fejlődés. Elsőként az, hogy a szöveg automatikusan írott formába kerül, egy olyan kognitív szolgáltatás segítségével, ami a hallott szöveget írott szöveggé alakítja. Másodikként a különböző cég vagy az iparág specifikus szókészletek egyesítése, aminek köszönhetően a Siri által fel nem ismert termék elnevezések, illetve speciális terminológia, mind felismerhetővé válik. Harmadszor az, hogy lehetőség van a már rögzített szöveg más nyelvekre is lefordítható.

Honnan tudhatok meg többet a Vuforia Expert Capture-ről?

Nézze meg a következő webinart és tudja meg hogyan javíthat a munkaerő termelékenységén, miként csökkentheti a veszteséget, az újra gyártást és az állóidőt a Vuforia Expert Capture használatával!

Az eredeti cikket elolvashatja itt.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top