Hogyan tudja segíteni a SaaS (Software as service= szolgáltatott szoftver) és a kiterjesztett valóság (AR) technológia a vállalkozásokat? Milyen hatása van a COVID-19-nek a működésükre?

Március 26-án az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Irodája bejelentette, hogy egyetlen hét alatt 3.3 millió dolgozó folyamodott munkanélküli segélyért. Ez a rekordmagas szám adta meg az utolsó lökést a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági krízis kirobbanásához.

A tőzsdén és világgazdaságban tapasztalható jelentős ingadozások következtében egyértelműen látható, hogy nem csak a gyártást érinti a válság. Ehhez kapcsolódóan elmondható, hogy sok más ipari ágazathoz hasonlóan a gyártócégek 75%-a számolt be az ellátóláncában a COVID-19 járvány miatt bekövetkezett zavarról. A szektor ezeket a számokat egy márciusi, ellátáskezeléssel foglalkozó felmérés során közölte, azonban az Egyesült Államokban végbemenő, jelentős mennyiségű gyártóüzem bezárások nagy mértékben hozzájárultak a március 26-án bekövetkezett növekedésért munkanélkülisegélyért folyamodók körében.

A jövőre nézve tehát a vállalatok feladata az lesz, hogy olyan technológiákat vezessenek be, amelyek már a folyamat legelején csökkenteni tudják az ehhez hasonló válsághelyzetek hatását.

Az Engineering & Technology magazinnak nemrégiben adott interjújában Nick Leeder, a PTC  digitális átalakuláshoz kapcsolódó  megoldások területének alelnöke kifejtette, hogy a következő technológiák miképpen segíthetik a vállalkozásokat a COVID-19 válsághelyzet csökkentésében és a lehetőségeik modernizálásában.

SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldások

Az erős SaaS termékfejlesztési platformnak köszönhetően elkerülhető a nagy mennyiségű állóidő, amennyiben a vállalatnak át kell állnia a távoli munkavégzésre.

„A Felhő alapú technológiának köszönhetően a lényeges információk egy helyen vannak és minden jogosult felhasználó számára elérhetők, függetlenül attól, hogy éppen hol dolgoznak. A SaaS bérleti szerződésen alapuló modellel pillanatok alatt új felhasználókat lehet hozzáadni és bevonni a munkába, valamint a munkaállomások mennyisége is igény szerint csökkenthető vagy növelhető.

A PTC ügyvezető alelnöke és a SaaS elnöke, Jon Hirschtick kifejtette, hogy a SaaS-nak köszönhetően az információk egyetlen, központi információforrásból érhetők el. Azaz a dolgozók ugyanazt a mestermodult használják, ugyanabban az időben és a szerkesztéseket is párhuzamosan végzik el, ugyanazokon az adatokon. Ennek köszönhetően csapatok gyorsabban dolgoznak és jobb eredményeket érnek el, hiszen bármikor, bárhonnan hozzáférnek a termékfejlesztési munkához és több ötlelet ki tudnak próbálni.

Kiterjesztett valóság

Úgy tűnt, hogy az ipari kiterjesztett valóság megoldás használata 2019. márciusában vett nagy lendületet, azonban most már elmondható, hogy a COVID-19 világjárvány amolyan „kötelező” technológiává tette. Ennek oka, hogy a világ nagy része kénytelen leállni és bezárkózni, így a terepen való munka már nem tud teljes erővel működni.

A kiterjesztett valóság beemelése a cég életébe, például a Microsoft HoloLens 2 segítségével, mind a javításért felelős szakember, mind a vásárló számára biztosítja a hozzáférést egy lépésekre bontott, magas szintű útmutatóhoz például a nagy ipari gépek karbantartási munkafolyamatairól. Továbbá lehetőséget ad ezeknek a folyamatoknak a rögzítésére és másolására is. A Sysmex America, egy klinikai laboratóriumi berendezéseket gyártó cég, az ügyfélkörének 66%-hoz telepített távoli segítségnyújtási szolgáltatásokat, így biztosítani tudta a gépek folyamatos működését és hatékonyságát.

Annak érdekében, hogy speciális, csak a telephelyben elvégezhető feladatok – például összetett gépek működtetése vagy javítása – elvégzésében segítsék a globális vállalatokat, a PTC ingyen és kötelezettség nélkül elérhetővé teszi a távoli segítségnyújtó alkalmazását, a Vuforia Chalk-ot, mindenkinek, aki úgy érzi, hogy ez a technológia segítheti a csapatukat a COVID-19 válsághelyzettel való megküzdésben és az üzletük működésének fenntartásában.

Záró gondolatok

Habár úgy tűnik, hogy ez a vírus megváltoztatja az általunk ismert világot, a technológiai fejlesztések reményt adnak a vállalatok számára. Mégpedig azáltal, hogy lehetővé teszik számukra a vállalatuk modernizálását olyan megoldások biztosításával, amelyek segítenek nekik átvészelni a mostani válsághelyzetet.

Az eredeti cikket elolvashatja itt.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top