Ha azt szeretnénk megérteni, hogy pontosan mi is az a digitális iker, a név félrevezető lehet. Gondoljunk csak a hagyományos ikrekre. Két ember, akik 100%-ban hasonlítanak egymásra, igaz? A hasonlóság azonban itt véget is ér. A valódi ikertestvéreknek lehet, hogy közös a genetikai állománya és van néhány közös élményük, de életük során különböző események és életstílus alakítja őket. Például előfordulhat, hogy az egyik iker leborotválja a fejét, míg a másik a leghosszabb haj rekordját szeretné felállítani, és ez csak egy a sok különbség közül, ami ezt a két ikret megkülönbözteti egymástól.

Ezzel szemben egy digitális ikerpár nem különbözhet a fizikai ikerpárjától. Ha van egy digitális iker, amely nem 100%-ig pontosan tükrözi azt, ami a fizikai valóságban történik, akkor sajnos ez egy nagyon lenyűgöző szimulációnak mondható, de nem egy digitális iker.

Mi az a digitális iker?

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol hozzáférhet a termékéhez azután is, hogy az elhagyta a gyárat, és vásárlói kezében van. Egy ilyen világban egyedülálló rálátása lenne arra, hogy ügyfelei miként használják a termékét, valamint teljes képet alkothat a termék jelenlegi és korábbi állapotáról.

Ez a digitális ikertechnológia és ez nem ér véget a termékeknél. A digitális iker lehet ugyanis egy termék, egy folyamat, személy vagy akár egy hely olyan virtuális megjelenítése, amely pontosan tükrözi a fizikai megfelelőjét.

A digitális iker több, mint csak maga a digitális másolat. A digitális és a fizikai világnak ez a párosítása lehetővé teszi az adatok elemzését és a rendszerek nyomon követését, hogy a problémákat még kialakulásuk előtt meg lehessen előzni.

A digitális iker megvalósításával lehetővé válik a termék egységes szimulációja, ami megkönnyíti a termék fejlesztéseket, valamint lehetővé teszi a jövőbeli termékek virtuális prototípusának elkészítését.

Hogyan működik a digitális ikertechnológia a gyakorlatban?

Mivel a jövő már itt van, a digitális ikreket pedig világszerte alkalmazzák a vállalatoknál, felmerül a kérdés: Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A PTC segíti a különböző iparágak gyártóit abban, hogy a digitális ikertechnológiát felhasználva megértésék, hogy ügyfeleik miként használják a termékeiket, és ezáltal javítani tudják a termékek tervezését és teljesítményét.

Vizsgáljuk meg a Monash Egyetem felhasználási esetét. Mint sok felsőoktatási központ, ez az ausztrál székhelyű egyetem is mérnöki programot kínál hallgatói számára. A hallgatóktól elvárt a siker, mivel a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is valós és globális kihívás.

Hogy a lehető legjobban felkészítse hallgatóit, a Monash University újszerű megközelítéssel állt elő. Digitális ikreket alkalmaztak, hogy a hallgatók egy hiteles, 100%-ban valós képet kapjanak arról a valóságról, amivel dolgozniuk kell.

A digitális ikrekkel való munka előnyei nem érnek véget az oktatásban. A terepmunka során sok vállalat kínál szerviztechnikusainak kiterjesztett valóság (AR) élményt, elsősorban azért, hogy lássák és együtt tudjanak dolgozni azon gépek digitális ikertestvérével, amelynek a javításával megbízták őket. Azáltal, hogy ezt a tudást szó szerint a szemük elé helyezik, ezen technikusok várhatóan olyan hardverek sikeres javítását is el fogják tudni végezni, amelyeket korábban még nem is láttak. Ez az optimalizálás, nem volt lehetséges anélkül, hogy a digitális iker pontos, aktuális adatokat szolgáltatott volna a kezelőnek. A PTC adta lehetőségek kihasználásával a Monash University, valamint sok más szervezet valós idejű adatokat gyűjthet és juttathat vissza a megfelelő célközönségnek, azaz az ügyfeleinek.

Záró gondolatok

A vállalatok egyre inkább támaszkodnak a digitális és fizikai világ összeütközéséből eredő erőre, hogy új üzleti értékeket szabadítsanak fel és lekörözzék a versenytársakat. A vállalatok a digitális ikertestvérrel kapcsolatos érettség különböző fokán állhatnak, de egy dolog egyértelmű: a nyomás egyre nagyobb.

A digitális ikrek ma már nem csak a terepen vannak jelen, hanem egyre kifinomultabbak, nagyobb digitális szállal rendelkeznek, hogy a fizikai világot olyan eszközökkel vértezzék fel, ami korábban nem volt lehetséges.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top