Szinte minden szoftvergyártó és technológiai szolgáltató azt állítja, hogy “felhőalapú”. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb ilyen termék a régi, telepített szoftverek kisebb kiegészítéseit jelenti, tehát a fájlokat a helyi lemezek helyett a felhőben tárolják. Az ilyen típusú felhőalapú tárolószoftverek gyakran megkövetelik, hogy az ügyfél továbbra is összetett szerverhálózatot tartson fenn.

Egyes felhő-tároló termékek álcázzák a telepítést, vagy úgy, hogy a szoftvert letöltik és telepítik, majd a háttérben feltöltik a fájlokat, vagy úgy, hogy a telepített szoftvert máshol tárolják és streamelik. Ezek a hibrid platformok némi apró, járulékos előnyt biztosíthatnak. De csak egy valódi felhő-natív platform nyújthat transzformatív, egész szervezetre kiterjedő előnyöket.

Ezek a felhő-natív előnyök olyan termékekben bizonyítottak már, mint a Salesforce, Google Workspace (Gmail, Sheets, stb.), Zendesk, Asana, JIRA, Workday, Microsoft Office 365 és sok más. A felhő- és lemez-tároló termékek ezeken a piacokon messze lemaradtak.

Mi is pontosan a natív felhő alapú szoftver?

Egy natív felhő alapú platformon az összes adatot egy helyen, a felhőben lévő adatbázisban tárolják. Amikor egy felhasználó az adatokon dolgozik, nem szükséges a fájlok másolása, zárolása vagy letöltése. Továbbá az adatokat inkrementálisan is elmentik, így azok bármely valaha létezett állapota könnyen visszaállítható.

Egy szoftver lényegében a mikroszolgáltatások gyűjteménye, szintén teljes egészében a felhőben fut. A mikroszolgáltatások több bérlőre is kiterjeszthetők, ami lehetővé teszi a gyors skálázást és a “hibás” mikroszolgáltatások azonnali cseréjét. Ez pedig egy alapvetően más megközelítés, mint a felhő-tárolási megközelítés.

A felhő-natív szoftverek néhány további kulcsfontosságú szempontja:

 • A felhőinfrastruktúra globális léptékű.
 • A felhasználók, valamint jogaik és munkamenetük aktuális állapota a felhőben található. Egy felhasználó egyszerre több munkamenetben, több különböző állapotban is részt vehet, teljesítmény vagy erőforrás veszteség nélkül.
 • A szoftver folyamatosan és minden felhasználó számára átláthatóan frissül.
 • A szellemei tulajdonvédelmet befolyásoló minden apró művelet örökre és megváltoztathatatlanul rögzítésre kerül.
 • Minden egyes adatmódosítás inkrementálisan is örökre rögzítésre kerül.
 • Egy adattár intelligensen indexeli ezt a hatalmas adatgyűjteményt.
 • A szoftver beépített analitikai motorral rendelkezik.
 • Az adatokhoz való hozzáférés mesterségesen soha nem kerül korlátozásra azon felhasználók számára, akiknek hozzáférési joguk van.
 • A rendkívül biztonságos REST API és a Websocket architektúra különíti el a felhőinfrastruktúrát a felhasználói felületen keletkező módosításoktól.

Most, hogy megállapítottuk, mi a felhő-natív szoftver, vizsgáljuk meg, mi nem az. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy szoftver csak részben felhőalapú vagy teljesen felhőalapú megoldás?

25 figyelmeztető jele annak, hogy NEM felhő-natív platformot használ

Hibrid felhő-tároló eszközt használ, ha…

 1. Csak meghatározott operációs rendszereken vagy hardvereken tudja használni.
 2. MINDENT telepítenie kell.
 3. Aggódik az összeomlás és az adatvesztés miatt.
 4. Nem fér hozzá olyan adatokhoz, amelyekhez joga van, ha valaki más szerkeszti azokat.
 5. Több mint egy percig tart a regisztráció és a termék használatba vétele.
 6. Egy percnél több időbe telik egy új felhasználó be- vagy kivonása.
 7. Nem éri el és nem tudja szerkeszteni az adatait bármikor, bárhonnan, bármilyen modern eszközön, beleértve a táblagépeket és telefonokat is.
 8. Másolatot kell készítenie egy fájlról, vagy más formátumba kell konvertálnia, hogy valaki más is megtekinthesse vagy szerkeszthesse azt.
 9. Nem tudja visszaállítani az adatait semmilyen korábbi állapotba.
 10. Nem tud valakinek azonnali hozzáférést adni az adataihoz.
 11. Nem tudja azonnal megszüntetni az adataihoz való hozzáférést.
 12. Szellemi tulajdonának védelme érdekében meg kell kérnie az embereket, hogy töröljék a fájlokat és remélnie kell, hogy valóban meg is teszik, amikor megszünteti az adatokhoz való hozzáférésüket.
 13. Aggódik, hogy ha megváltoztat valamit, és az rosszul sül el, akkor lehet, hogy soha nem tud visszatérni oda, ahol volt.
 14. Nem tud elszámolni azzal, hogy ki férhetett hozzá az adataihoz, és mit csinált azokkal.
 15. Nem tudja megakadályozni, hogy valaki, akinek másolatot ad az adataiból, másnak is adjon egy másolatot.
 16. CAD rendszergazdára vagy más informatikai munkatársra van szüksége a CAD és/vagy PDM hardverének, adatainak és szoftvereinek kezeléséhez.
 17. Biztonsági mentéseket kell készítenie a CAD-adatairól.
 18. Önnek vagy vállalatának szerverekre és azok karbantartására van szüksége a tárolt adatok belső vagy külső megosztásához.
 19. Egy adott számítógépet vagy VPN-t kell használnia az adatokhoz való hozzáféréshez vagy egy kiadás jóváhagyásához.
 20. Vezetőként nem tudja valós időben, értekezletek nélkül, önállóan megmondani, hogy a csapata mit csinált a közelmúltban.
 21. Nem tudja megmondani, hogy egy beszállító vagy vállalkozó elkezdte-e már a munkáját.
 22. Ha egyszer már hozzáférést adott valakinek az adataihoz, nem tudja megakadályozni őket abban, hogy lemásolják, letöltsék, exportálják vagy terjesszék azokat.
 23. Kénytelen megnyomni a mentés gombot vagy engedélyezni az automatikus mentés funkciót, hogy elkerülje a munka elvesztését.
 24. Az adatok bejelentkezésére vár mielőtt láthatná őket.
 25. Aggódik, hogy a megtekintett adatok már elavultak.

Ne hagyja magát becsapni. Az Onshape az egyetlen olyan termékfejlesztési platform a piacon, amely kiküszöböli az összes, fent felsorolt termelékenységi szűk keresztmetszetet.

Kérdése van, vagy szívesen kipróbálná milyen előnyökkel jár a natív felhő alapú termékfejlesztési platform?

Kérjen kollégáinktól online bemutatót, vagy 14 napos tesztverziót itt!

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top