Üzleti probléma leírása

Ügyfelünk CNC-forgácsológépek segítségével gyártja alkatrészeit. Átállásoknál a gépek munkaasztalát újra szokták szerszámozni. A szerszámozási tervek eltérő komplexitásúak, jellemzően legalább 10-15 alkatrészből állnak. Ennek a feladatnak az ellátásához ügyfelünk a gyártógép mellé elhelyezett érintőképernyős PC-n futtatott támogató alkalmazásokat használ (3D-modell- és rajz megjelenítő, alkatrészlisták, egyéb táblázatok). Ezek az alkalmazások nincsenek összekötve, ezért minden egyes rendszerből külön-külön ki kell keresni az aktutális géphez tartozó dokumentumot, ami bonyolult és időigényes folyamat. A másik probléma, hogy az átszerelések során a munkavállaló nem kap vizuális megerősítést a munkalépések végrehajtásáról, így megvan a kockázata annak, hogy elfelejt esetleg egy alkatrészt felrögzíteni.

Termék: PTC Vuforia Studio, PTC Creo Illustrate, Microsoft Hololens
Megoldás: munkautasítások kiterjesztett valóság segítségével
Ügyfél: Hauni Hungária Gépgyártó Kft.
Iparág: alkatrész- és gépgyártás/dohányipar

A megoldás

A PTC Vuforia Studio segítségével elkészítettünk egy olyan digitális munkautasítást, ami Microsoft Hololens kiterjesztett valóság szemüveg segítségével a fizikai valóságra, adott esetben a forgácsolóasztalra vetíti lépésről lépésre a munkafolyamathoz szükséges utasításokat. Az alkalmazás minden műveletnél animációval szemlélteti, hogy melyik pozícióra, melyik alkatrészt és hogyan kell felszerelni. Lehetőség van a munkalépésekhez megjegyzéseket, figyelmeztetéseket rendelni, így csökkentve a hibázás kockázatát.

Eredmény

Ügyfelünk jövőbelátó, innovatív gondolkodásmódjának köszönhetően, tesztelve a jövő technológiáit valósulhatott meg a projekt. A kiterjesztett valóság alkalmazással összevontuk az eddig használt alkalmazásokat egy közös felületre, így gyorsan elérhetővé vált minden releváns információ a feladat végrehajtásához. Az animációknak köszönhetően az átszerelési műveletek végrehajtása egyszerűbb lett, ezért az új belépő, kevésbé rutinos kollégák is képesek végrehajtani a feladatot. A rendszer nem csak lecsökkentette az átszerelési folyamat hibalehetőségeit, hanem jelentősen csökkentette az átszerelési időket is.

Hauni Hungária Gépgyártó Kft.

A pécsi székhelyű Hauni Hungaria több mint 1000 magasan képzett dolgozójával széles körű szolgáltatásokat nyújt a berendezés- és gépgyártás területén: a konstrukciótól a forgácsoláson, lemezmegmunkáláson, szerkezeti egységek és gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig. A Hauni világszerte vezető vállalat a nemzetközi dohányipari technológiák, műszaki szolgáltatások és tanácsadás területén. A világ minden táján jelen lévő telephelyei révén a Hauni a dohányfeldolgozás, valamint a filter-, és cigarettagyártás területén támogatja ügyfeleit.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Scroll to Top