A magyarországi Growberry-vel (Agro Innováció Kft.) beszélgettünk arról, milyen tapasztalataik vannak az Onshape használatával kapcsolatban.

Mivel foglalkozik a cég?

A Growberry növénytermesztési folyamatok optimalizálására kínál megoldásokat. Célunk, hogy segítsük ügyfeleinket a termények minőségének és mennyiségének maximalizálásában, valamint a növényi alapanyagellátás kockázatának minimalizálásában. Ehhez a tudományt és a folyamatos innovációt hívjuk segítségül.

Mióta vannak jelen a piacon?

2019. júliusában kezdtük meg az első kísérleti növénykamránk fejlesztését, azóta pedig új termékvonallal és kutatási szolgáltatásokkal is bővült a cég kínálata.

Mióta használják az Onshape-et?

2020. április óta dolgozunk a szoftverrel.

Melyek a kedvenc Onshape funkcióik? Esetleg melyik az, amit a legjobban tudnak hasznosítani a munkájuk során?

 • Elsőként egy apróságot említenék, amit nagyon szeretünk. Mégpedig azt, hogy a lézervágott alkatrészekhez nem kell üres rajzlapra, 1:1-es méretarányban rátenni egy alkatrészt azért, hogy dxf-be exportáljuk. Egyszerűen rákattintunk jobb egérgombbal az alkatrészre, és „export to dxf/dwg”.
 • A Featurescriptek megkönnyítik a munkánkat, hiszen számos egyedi feature van, amit akár személyre szabás után hozzá lehet adni a saját feature készletünkhöz.
 • A Verziókezelésre, azon belül a két verzió egyesítésére is van egy friss tapasztalatunk. Ugyanazon a modellen két fajta megközelítésből dolgoztunk, és pár kattintás alatt össze tudtuk olvasztani a két modellt. A verziókezelés nem igényel nagy erőfeszítést és rendkívül átlátható.
 • Az Online fájltárolásnak köszönhetően mindig garantált, hogy mindenki az utolsó aktuális fájlt éri el.
 • A kollaborációs megoldások elősegítik a távoli munkavégzést is. Számunkra ez is közrejátszott a szoftver kiválasztásánál áprilisban.
 • Végül vannak külsős appok, amiket hozzá lehet adni egy-egy dokumentumhoz. Például BOM integráció, google sheets integráció, számítások, stb.

Hányan használják jelenleg az Onshape-et a cégnél?

2 licencet használunk ki teljes munkaidőben.

Fel tudna sorolni három mérhető előnyt, melyet az Onshape használata nyújt a cégnél?

 • Ügyfélprezentációkhoz elegendő egy linket generálni, amit szinte bármilyen eszközről meg tudnak nyitni.
 • Rövid határidős fejlesztések esetében akár ketten is tudunk dolgozni ugyanazon a modellen zökkenőmentesen, így kétszer olyan gyorsan tudunk haladni.
 • Korábban előfordult, hogy akár egy napi munkánk elveszett, amikor egy hagyományos CAD-rendszerben terveztünk. Onshape-ben ez nem tud előfordulni.
 • Az új tervek áttekintéséhez kevesebb személyes találkozóra, értekezletre van szükség. Itt szintén egy link segítségével a teljes termékfejlesztő csapat meg tudja nyitni az adott modellt.
 • Ha meg kell becsülnöm, akkor nagyjából 60%-kal kevesebb időt kell töltenünk dokumentációk írásával, a szerelési/ gyártási műveletek többségénél elegendő, ha az összeszerelő munkatárs egy tableten megnyitja az adott összeállítást, ami alapján el tudja végezni a szükséges lépéseket.

Mi a véleményük az Onshape betanulási idejéről?

Az Onshape rengeteg online oktatási anyagot kínál a “Learning Center”-ben, valamint részt vettünk az Onboarding képzéseiken is, ami 2 héten keresztül nagyjából napi 2 órát vett igénybe. Ez elegendő volt arra, hogy utána már teljeskörűen ki tudjuk használni a szoftver funkcionalitását. Természetesen ez idő alatt is tudtunk dolgozni benne, csak kicsit lassabban. De összességében nagyon elégedettek vagyunk az oktatási segédanyagaikkal, és az online képzéseikkel.

Használtak-e előtte más CAD szoftvert a tervező kollégák?

Az Onshape előtt kiszervezett gépészeti tervezés zajlott, és az egyes beszállítók mind egyénileg döntötték el, hogy milyen szoftvert használnak: Solidworks-öt, Inventort vagy Creo-t.

Ha igen, mi volt a motiváció a váltásra?

Átkerült cégen belülre a termékfejlesztés, és kellett egy egységes platform a tervezéshez. A kiválasztáskor szempont volt a távoli munkavégzést támogató funkcionalitás, abban az időszakban sokat dolgoztunk home office-ban.

Használnak-e más CAD szoftvert (még) az Onshape mellett?

Nem használunk.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top