Neves építésziroda az Altair SimSolid® segítségével csökkenti a projekt időkeretét.

Az ügyfélről

A Skidmore Owings and Merrill (SOM) egy ikonikus, innovatív épületeiről világszerte ismert építészeti és tervezőiroda. A fenntartható építészet és tervezés globális vezetőjeként szerzett hírneve, amelyet számos projektje is bizonyít, arra inspirálja a céget, hogy a világ legnehezebb szerkezeti tervezési projektjeiben vegyen részt tervezőként és tanácsadóként.

“Folyamatainkban a validálás elengedhetetlen lépés a megoldás elfogadtatásához. Mindig egyensúlyt kell találni a könnyű használat, az időmegtakarítás és a fizikailag helytálló eredmények biztosítása között. Amellett, hogy az Altair SimSolid eredményeit 5x gyorsabban tudtuk produkálni, azok korrelációja a hagyományos elemzési módszerek eredményeivel volt még igazán ígéretes, ez pedig alátámasztotta azt, hogy jó ötlet volt a SimSolid használata mellett dönteni.”

Abel Diaz Valdes, PE SE társigazgató Skidmore, Owings & Merrill

Kihívásuk

A mexikóvárosi magas épületek tervezése megköveteli az építészektől és a statikusoktól, hogy a földrengésekből, szélből és árvizekből eredő problémák kezelésére többféle veszélynek ellenálló megközelítést alkalmazzanak. A szabványos gyakorlaton túlmutató innovatív, egyedi épületek további külső szakértői véleményeket igényelnek a tervek szilárdsági és használhatósági megfelelőségének értékeléséhez és biztosításához. Azonban ezen további szakértői felülvizsgálatok jelentősen meghosszabbíthatják az építési projektet.

A Sordo Madaleno Arquitectos által tervezett innovatív magas torony, a mexikóvárosi Antara Fase II épület építészetileg látható merevítőkeretei részét képezik az oldalirányú teherhordó szerkezeti rendszernek. A projekt statikusaként a SOM fejlesztette ki a szeizmikus teherviselő rendszert, beleértve az acél merevítőkeret kapcsolatok részletes értékelését, amely az építést megelőző fázisban több tervmódosításon is átesett. A SOM mérnökei tapasztaltak voltak a nem szabványos csatlakozások tervezését támogató hagyományos végeselemes analízis (FEA) alkalmazásában, a fő kihívást inkább az ügyfél ütemtervének betartása miatt őket korlátozó határidő jelentette számukra.

Megoldásunk

A SOM mérnökei az Altair SimSolid®, háló nélküli analízis megoldó használata mellett döntöttek, amely közvetlenül az importált 3D CAD modellekkel működik a geometria egyszerűsítése nélkül. A CAD-geometria egyszerűsítésének és a bonyolult háló létrehozás időigényes feladatának kiküszöbölésével a mérnökök könnyedén importálhatták CAD modelljeiket az Altair SimSolid-ba, és ötször gyorsabb elemzési eredményeket produkálhattak, mint a hagyományos FEA-módszerekkel. Ami általában két hetet vett volna igénybe, az két nap alatt elkészült. “Bár a sebesség fontos, a validálás kritikus” – mondta Abel Diaz, a SOM PE SE társigazgatója. A SOM mérnökei számára alapvető fontosságú volt annak igazolása, hogy az Altair SimSolid eredményei pontosak és megbízhatók legyenek. A kiterjedt validációs példákon keresztül a SOM biztos volt abban, hogy a szoftver használata lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy megfeleljenek az elemzési követelményeknek és a projekt határidőknek.

Eredmények

Az, hogy gyorsan és megbízhatóan tudtak analízis eredményeket számítani, valamint részletes feszültség és alakváltozás eloszlást, illetve deformációt megjeleníteni, nagyban felgyorsította a SOM munkafolyamatát. Az Altair SimSolid használata az acél merevítőkeretes csatlakozások elemzéséhez lehetővé tette a SOM számára, hogy egy általában hetekig tartó munkát néhány nap alatt elvégezzen, ami ötszörös időmegtakarítást eredményezett.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top