CAM programozás többfunkciós megmunkálóközpontokhoz

Napjainkban az olyan többfunkciós megmunkálógépek elterjedése egyre növekvő tendenciát mutat a fémmegmunkálásban, melyek marással, esztergálással, és fúrási kapacitással rendelkeznek egyszerre.

Modell-vezérelt megmunkálás

A CAD modellből kiindulva az ESPRIT elemzi az alkatrészgeometriát a megmunkálható építőelemek azonosításának érdekében. A megmunkálási ciklusok olyan jellemző tulajdonságokat használnak, mint a mélység, a merülés és a furat stílusa, hogy minimalizálják a kézi bevitelt, felgyorsítsák a programozási folyamatot és csökkentsék a hibakockázatot. Minden építőelemhez automatikusan társul egy munkasík, amely a 4. vagy 5. tengelyt hajtja a munkadarab tájolásához. Ha a CAD modell frissül, a társított szerszámpálya automatikusan is frissül, azért hogy tükrözze a geometria változását.

Programozás automatizálása

A megmunkálás során, ha sablonokat használunk, akkor bizonyos beállítások már előre rögzítve vannak. Az alkatrészkönyvtárak meghatározzák a munkateret és rögzítését, így gyorsan beállítható a teljes megmunkálási környezet. A szerszámkönyvtárak egyszerű módszert kínálnak a gép adott munkához szükséges szerszámozásához. A megmunkálási folyamatok, stratégiák elmenthetők, visszatölthetők más alkatrészre, sőt az automatizálás során is felhasználhatók.

Adaptív megmunkálási ciklusok

Az ESPRIT SolidMill megmunkálási ciklusai alkalmazkodnak a gép képességeinek teljes kihasználásához, beleértve a poláris interpolációval rendelkező forgó megmunkálást is. Ez bármely olyan ciklusra alkalmazható, ahol a forgótengely párhuzamos a szerszámtengellyel és optimalizált szerszámpályát eredményez. Ezek a ciklusok széleskörű irányítást biztosítanak a szerszámpálya felett, beleértve a megközelítés, a belépés, a kilépés és a visszahúzás stratégiáinak széles választékát, annak érdekében, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a szerszám nem ütközik semmivel, amikor belép vagy elhagyja az anyagot. Az optimális eredmények elérése érdekében az előtolásokat, biztonsági síkokat, eltolásokat és még sok más műszaki paramétert kezelnek a vágási folyamat során. Valamennyi SolidMill ciklus használható egy, két vagy három forgótengellyel az alkatrész megmunkálása előtti tájolásához. Az ESPRIT automatikusan kezeli ezt a folyamatot a gép tengelyei és a programozás során használt munkasíkok alapján.

Furat megmunkálás

Használja a furatkészítési ciklusokat a legkülönbözőbb furatok előállításához, beleértve a zsák, átmenő, megszakított, mély, menetes, süllyesztett és hengersüllyesztett furatot is. A forgószerszám, a forgó munkadarab vagy mindkettő használatának lehetőségével az ESPRIT furat ciklusainak készlete marógépen és esztergán egyaránt használható. A furatstílust és annak geometriai alakját meghatározó tulajdonságok készletét tartalmazó furatépítőelem alapján az ESPRIT furat ciklusai gyorsan előállítják a minimális ciklusidőre optimalizált szerszámpályát, akárhány furathoz.

Síkmarás és nagyolás

Az ESPRIT vágási ciklusokkal rendelkezik nagyoló megmunkáláshoz, melyek közül a legerősebb a zsebciklus. A zsebmarás gyorsan eltávolítja a zsebek és üregek nagy mennyiségű anyagát, amelyek lehetnek szigetek, zsebek és alzsebek. Ez a rugalmas ciklus létrehoz egy olyan szerszámpályát, amely a ciklus előrehaladtával növekvő mélységben fokozatosan eltávolítja az anyagot a határok között. A ciklus nyitott vagy zárt alakzatokat kezel, amelyek lehetnek zsák vagy átmenő típúsak is. Egyetlen zsebmarási műveleten belül a ciklus nagyoló, falsimító-, síksimító pályákat vagy ezek kombinációját hozhatja létre.

Kontúrozás és simítás

A SolidMill kontúrozás egy rendkívül rugalmas vágási ciklus, amely a nyitott és zárt alakok nagyolásához és simításához használt megmunkálási folyamatok széles skálájára alkalmas. A kontúrozási műveleteket általában a függőleges vagy kúpos falak mentén történő anyageltávolításra, valamint az alkatrész szélein lévő letörések vágására használják. Egyetlen művelettel nagyolás és simítás is végezhető több lépésben a lépcsőzések és az inkrementális mélységek kialakítása érdekében. A szerszámpálya automatikus levágása a mindig aktuális maradékanyagot veszi figyelembe.

Maradékanyagra optimalizálva

Az ESPRIT valós időben kezeli a megmaradt maradékanyagot a műveleteken belül, azok között, valamint a beállítások között, ami rövidebb ciklusidőket eredményez és biztosítja az ütközésmentes megmunkálást. A maradékanyag a teljes megmunkálási folyamat bármely szakaszában láthatóvá tehető és a szimuláció a program bármely pontján megkezdhető ugyanezen maradékanyag felhasználásával. A maradékanyag dinamikus figyelése a megmunkálás során kiküszöböli a felesleges mozgásokat, és lehetővé teszi, hogy csak ott menjen a szerszám, ahol arra tényleg szükség van.

ProfitMilling

Ezt a nagysebességű megmunkálási ciklust a nagyoláshoz tervezték, jelentősen csökkentve a ciklusidőket és növelve a szerszám élettartamát. Szabadalmaztatott technológiája automatikusan kezeli a forgácsterhelést és az oldalirányú vágási erőket, miközben a maró bekapcsolási szögét és a gép tengelyeinek gyorsulását is ideális tartományokban tartja. A ProfitMilling segítségével a gép mélyebb vágásokat tud végrehajtani megnövelt előtolással, melyeket az optimális eredmények érdekében automatikusan beállítanak a szerszámpályán is.

A hagyományos megmunkáláshoz képest a ProfitMilling:

  • 75% -kal csökkent a ciklusidőt eredményez
  • 500% -kal növeli a szerszám élettartamát
SolidMill ciklusok

Síkmarás: Sima felületen, lineáris vágási menetekkel távolítja el az anyagot.
ProfitMilling: Nagy sebességű megmunkálási ciklus a nagyoláshoz, amely jelentősen csökkenti a ciklusidőket és növeli a szerszám élettartamát.
Zsebmarás: A zsebek, a falak és a síkok nagyoló és simító ciklusainak tetszőleges kombinációját kínálja.
Kontúrozás: Univerzális megmunkálási ciklus nagyoló és simító megmunkálási profilokhoz, szegélyekhez, letörésekhez vagy más építőelemekhez.
Fúrás: Zsák, átmenő, mély, menetes, süllyesztett és hengeres süllyesztett furatok ciklusainak kivitelezése forgószerszám, forgó munkadarab vagy mindkettő használatának lehetőségével.
Spirálozás: Spirál alakú marási műveletet hoz létre a hengeres formák belsejében vagy azokon kívül.
Menetmarás: Belső vagy külső menetmarás.
Drótváz marás: 3D marási műveleteket hoz létre kétdimenziós profilokból.
Kézi marás: Marást hoz létre kézzel kiválasztott geometriai elemek vagy helyek mentén.
Gravírozás: Marási műveletet hoz létre a szöveg gravírozásához, többféle lehetőséggel a szöveg betűtípusának, méretének és tájolásának szabályozására. Három stratégia közül választhat: középvonal kontúrozás, V alakú vagy zsebmarás.

Scroll to Top