CISCO ONE

A szolgáltatásközpontú licencelés

A digitalizáció hozományaként a Cisco már felismerte, hogy a szervezeteknek inkább a teljes hálózaton átívelő szolgáltatásokra (funkciók összességére) és az azokat megvalósító komplett megoldásokra van szüksége, nem különböző életciklussal bíró termékek átláthatatlan, organikus halmazára.

A Cisco ONE (C1) licenckonstrukció egy olyan, új megközelítésű vásárlási modell, ahol a funkcionalitás és az azokra feljogosító licencek elvállnak a hardvertermékektől és bizonyos esetekben (pl. licencátörökítés) a szoftverektől is.

A Cisco One (C1) licenckonstrukció keretein belül a hálózatban használt valamennyi, korábban a különféle eszközökkel együtt megvásárolt, az azokon telepíthető szoftverek által megvalósított funkciók egy-egy licenccsomagban érkeznek, számottevő kedvezménnyel, a „hagyományos” eszközhöz kötődő licencelési árazáshoz képest. Ezek a licencek azonban az adott hálózati funkcionalitásokat hardver platformtól függetlenül tartalmazzák.

A C1 konstrukciót választó ügyfél így elsősorban a funkciókba ruház be, melyekhez megvásárolja a hardverplatformokat is, mely hardverplatformokhoz bármely, a licenchez köthető szoftvereket felhasználhat. Míg a hardverplatformok azonban életciklusuk végén kikerülnek a rendszerből, a szoftverfunkciók (és az őket megtestesítő licencek és használati jogok) tovább „élnek”, így elegendő lesz a gyártói ciklus végén csupán a „csupasz hardvert” megvásárolni, mely természetesen kedvezőbb árú önmagában. Továbbá, amennyiben az adott funkcionalitásra más platformunkon volna szükség, semmi gond: a C1 licenceket szabadon hordozhatjuk eszközeink között is, így optimalizálhatjuk meglévő hálózatunk elemeit is a megváltozott igényeink szerint.

A Cisco ONE legfőbb előnyei

1.  Komplex funkcionalitások, csomagáron, egyszerűbb licenceléssel

2. Hardver és szoftverfüggetlen, hordozható és örökíthető licencek

3. Szabadság a szoftverek telepítésében és hozzáférés a legújabb szoftverekhez és funkcionalitásokhoz (mivel elválik a hardver szolgáltatás és a szoftverkövetés is)

Aki Cisco DNA hálózatba fektet, azért teszi, mert tisztában van az intelligens hálózatok nyújtotta üzleti előnyökkel. Éppen ezért a legtöbb modern Cisco alapú hálózatban jellemzően több elérhető szolgáltatás is használatban van, lásd pl. NAC (ISE) funkciók, menedzsment, IPS, URL filter és malware elleni védelem a tűzfalakon, proxy, tűzfal és WAN optimalizáció és adott esetben hangkommunikációs funkciók a routereken.

A Cisco ONE a különböző infrastrukturális területek (DC, WAN és Access) valamint a különböző funkcionalitási szintek (alapfunkciók, intelligens funkciók, hálózatbiztonsági funkciók) szerint, egy új megközelítés szerint, mégis egyértelműen és egyszerű vertikumok mentén licencelhető.

A C1 licenccsomag ára pedig lényegesen kedvezőbb, ahhoz képest mintha a csomag funkcionalitását a „tradicionális” modell szerint vásároltuk volna meg, nem beszélve arról, mennyivel egyszerűbb és átláthatóbb ezen egységesített módja a licencelésnek.

A fenti tulajdonságokból származó beruházás védelem

Egy példa a C1 alkalmazására:

Amíg korábban Wifi eszközök esetében magához a kontrollerhez kapcsolódtak a végponti licencek, valamint a kliensek száma alapján külön kellett licencelni a hozzáférés szabályozást (amely licenc a Cisco ISE rendszerhez tartozott) és a Cisco menedzsment rendszer (Prime), most elegendő minden vezetéknélküli összetevőre (ide értjük a kontrollert és az AP-kat) egy-egy „Cisco One wireless” licenccsomagot venni.

A csomag tartalmazza a komponens (AP, vagy kontroller) szoftver RTU-ját (jogosultság licencét), csomagonként 25 kliens hozzáférés szabályozási licencet (ISE „Base” licenc), a menedzsment licenceket, energiamenedzsment licenceket, valamint ezek követését tetszőleges (1-5 év) időtartamra. Mindezt pedig kedvezőbb áron, mint a hardverhez/platformhoz kötött licencek. Ugyanezen szisztéma szerint épül fel a teljes Cisco infrastruktúra licencelése és amennyiben az eszközök évek múltán kiöregednek, a funkciók – azonos kategóriájú eszközök között díjmentesen, egyébként felárért – átörökíthetőek lesznek az utódtermékekre, csupán a szoftverkövetést kell rájuk megvásárolni.

Áttekintő táblázat a funkciókról és csomagokról

A Cisco One (C1) konstrukciót részletesen itt mutatja be a gyártó: http://www.cisco.com/c/en/us/products/software/one-software/index.html

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Szakértőink várják megkeresését azzal kapcsolatban, hogyan tudja a legtöbbet kihozni új vagy meglévő Cisco hálózatából a C1 segítségével úgy, hogy mind befektetési oldalon, mind a Cisco intelligens hálózati funkcionalitásai segítségével!

Loading
Scroll to Top