Tudja meg, hogy a Visual Components miként teszi lehetővé a SAMSYS számára a teljes gyártócella olyan virtuális modelljének létrehozását, amely hatékonyan, egyszerűen és gyorsan válaszolja meg az olyan kérdéseket, mint az elérhetőség, a pozicionálási pontosság, a lehetséges ciklusidő, és az ütközések elkerülése.

A szerszámgépekkel történő gyártás akkor gazdaságos, ha folyamatosan – ideális esetben éjjel-nappal – működnek a gépek. Ez csak akkor lehetséges, ha az esztergagépek vagy marógépek be- és kirakodása automatikusan történik. A berendezések jobb kihasználtsága mellett ez más előnyökkel is jár, mint magasabb minőség a stabilabb működésnek, az alacsonyabb személyzeti költségek és a dolgozók monoton munkától való megkímélésének köszönhetően.

Néhány szerszámgépgyártó kiegészítő lehetőségként kínál robotokkal történő be- és kirakodást. A gyakorlatban azonban a legtöbb rakodási helyzet eltérő, ezért néhány vállalat a szerszámgépek körüli automatizáláshoz kapcsolódó rendszerintegrátorrá szakosodott, így moduláris és az ügyfelek helyzetéhez tökéletesen igazodó megoldásokat tudnak kínálni.

A SAMSYS ProFeeder be- és kirakodja a munkadarabokat a szerszámgépből

Kiváló példa erre a SAMSYS dinamikusan fejlődő német vállalat EasyRobotics ProFeeder rendszere, amely innovatív termékeket kínál a robotok pick-and-place alkalmazásaihoz. A ProFeederek alapvetően fiókos szekrények, ezt a rendszert a szekrényre vagy külön platformra szerelt robotok egészítik ki. A fiókok tartalmazzák a megmunkálandó munkadarabokat, melyeket a robot helyez be a szerszámgép tokmányába, majd a megmunkálás után ismét kiveszi és visszahelyezi őket a fiókokba. A ProFeeder lehetővé teszi a felügyelet nélküli harmadik műszakot – így úgyszólván alvás közben is pénzt kereshet.

Három modell létezik: ProFeeder Compact, ProFeeder Flex vagy ProFeeder X. Mindegyik termék ügyfélspecifikus megoldást kínál. A szerszámgép, a méret, az alak, a súly és a munkadarabok számától függően a robotnak és a megfogónak különböző követelményeknek kell megfelelnie a hatótávolság, a teherbírás és a pontosság tekintetében. A ProFeeder és a robot pozícióját a géphez képest minden esetben pontosan optimalizálni kell. Ezt a feladatot korábban manuálisan végezték, ami sok időt vett igénybe.

Gyártósor optimális kialakítása Visual Components segítségével

Jo Braun, a SAMSYS termékfejlesztésért és marketingért is felelős ügyvezető igazgatója jobb és gyorsabb megoldást talált, a Visual Components gyári szimulációs szoftvert. A Visual Components lehetővé teszi a SAMSYS számára a teljes gyártócella virtuális modelljének létrehozását. Valamint minden kérdésre, mint például az elérhetőség, a pozicionálási pontosság, a lehetséges ciklusidők, az ütközések elkerülése, egyszerűen, gyorsan és pontosan válaszol a szimulációval.

“A Visual Components megoldást először egy megvalósíthatósági tanulmányhoz használtuk. Ez lehetővé tette számunkra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szerszámgép, a fiókrendszer és a robot konfigurációja megfelel az ügyfél összes igényének. Végül egy szimulációt is meg tudtunk mutatni az ügyfélnek, hogy szemléltessük, hogyan fog kinézni a rendszere.” – mondta el Jo Braun.

Gyári alkatrészek kiterjedt könyvtára

A Visual Components a világ egyik vezető megoldása a 3D gyártervezés és szimuláció területén. A megoldással gyárak és gyártóüzemek tervezhetők és szimulálhatók az előre definiált gyári komponensek könyvtárának(eCataloge) felhasználásával. A Visual Components segítségével “digitális iker” hozható létre, nemcsak az egyes termelési cellákról, hanem akár teljes gyárakról is. Egy ilyen digitális iker lehetővé teszi a termelés optimalizálását, és még az üzemek, illetve vezérlőrendszereik virtuális üzembe helyezését is felgyorsítja.

A szoftvert több mint 20 éve használják világszerte különböző iparágakban, az autóipartól a gépgyártáson át a logisztikáig és a csomagolásig. Az ügyfelek igényeiktől függően a szoftver különböző szintjeit használhatják, akár vásárlással, akár bérléssel. Ez teszi a szoftvert megfizethetővé a kisebb vállalatok számára is.

Optimalizálja a termelést Visual Components segítségével

A Visual Components által biztosított robotkönyvtár tartalmazza az összes lényeges attribútumot, mint a vezető gyártók, (például KUKA, Universal Robots, Stäubli) robotjainak mozgásparaméterei. A ProFeeder Compact CAD modelljét közvetlenül a CAD rendszerből importálták a Visual Components-be. Ez lehetővé tette a SAMSYS számára, hogy a virtuális modellen könnyen elvégezze a robot hatótávolságának elemzését és az ütközések elkerülését. Így a ProFeeder pontosan elhelyezhető volt, a robot pedig optimálisan pozícionálható volt a ProFeeder Compact és az eszterga között.

A Visual Components pontos idő- és mozgásszimulációk elvégzésére is használható. A számítógépes modellen minimalizálhatók a nem produktív idők, meghatározhatók a lehető legalacsonyabb ciklusidők, és optimalizálható a gyártás sorrendje. Így a rendszer gazdasági előnyei meggyőzően demonstrálhatók az ügyfelek számára. A Visual Components a robot programozására is használható, így a munkadarabok cseréjekor a rendszert nem kell leállítani a programozáshoz.

Költséges prototípusok építésének és tesztelésének kiküszöbölése

Jo Braun számos előnyről számol be: “A Visual Components-nek köszönhetően minden olyan funkciót és követelményt teljesíteni tudunk, amelyre ügyfeleinknek szükségük van, valamint elkerülhetjük a prototípusok készítését, ami egyébként sok pénzünkbe és időnkbe kerül. Emellett a Visual Components a kiterjedt funkcionalitás ellenére nagyon felhasználóbarát, ami nagyban megkönnyíti számunkra a megvalósíthatósági tanulmányok elvégzését.”

A ProFeeder Compact 6 fiókjával tökéletesen alkalmas kis- és közepes szériák gyártására. A cella kompakt méretének köszönhetően szinte bármilyen gép mellett elhelyezhető. A ProFeeder Compact emellett gyorsan bármilyen munkadarabhoz hozzáigazítható. Vagy a padlóhoz van rögzítve, vagy mobil és meghatározott módon rögzíthető a géphez. A robot egy talapzaton áll a szerszámgéphez képest szintén pontosan meghatározott pozícióban.

Hogyan működik a ProFeeder

A ProFeeder fiókrendszerét a robot biztonsági területén kívül töltik meg. Működés közben a robot kinyit egy fiókot, megragad egy nyersanyagot az 1. megfogóval, és megvárja, amíg a szerszámgép kinyitja az ajtót, és jelet küld. A robot behelyezi a munkadarabot a nyitott gépi tokmányba, majd kinyitja a megfogóját. A robot kimozdul, a gép bezárja az ajtót, és elindul a gyártás.

A megmunkálás során a robot az 1. megfogóval ismét felvesz egy nyersdarabot. A megmunkálás befejeztével a robot a 2. megfogóval eltávolítja a kész alkatrészt, az 1. megfogóval megfogott nyersdarabot a gép nyitott tokmányába helyezi. Ezután a robot kimegy a gépből, a gép bezárja az ajtót, és elindul a gyártás. A robot most a kész alkatrészt a fiókba helyezi, és az 1-es megfogóval ismét elővesz egy nyersdarabot. Amint egy fiókkal végzett, azt bezárják, és egy új fiókot nyitnak ki.

Pozitív vásárlói visszajelzések

“A Visual Components-cet minden olyan projekthez használjuk, amely megvalósíthatósági elemzést vagy vizualizálást igényel, például az értékesítéshez. Egy kép többet ér ezer szónál, így sokkal jobb képet tudunk nyújtani ügyfeleinknek a tervezett létesítményről. Ügyfeleink pedig nagyon pozitívan reagálnak. Most már legalább egy műszakon keresztül személyzet nélkül is működtethetik megmunkálógépeiket és pénzt is kereshetnek, miközben alszanak.” – foglalta össze a SAMSYS.

Ipar 4.0 – Ismerje meg ipari digitalizációs megoldásainkat és tekintse meg aktuális hirdetéseinket, akcióinkat!

Scroll to Top