A Cisco beindította és folyamatosan fejleszti a Smart Licensing / Smart Account megoldását, amely a korábbi PAK alapú licenceléssel szemben több előnnyel jár és több – régóta várt újítást is felvonultat.

A Smart Account-ban rejlő lehetőségek: Végre a licencek megoszthatóak a szervezeten belül, így nem kell tartanunk attól, hogy egy cégünktől már távozott munkatársunk nevén beragadnak a licence-k, amelyek később szükségesek lennének.

A Smart Account a cég domain nevére regisztrált fiók, amelyhez hozzáférést kaphatnak a licencekkel dolgozó személyek. Természetesen a különböző típusú jogosultságok lehetőséget adnak a hozzáférések finomhangolására. A korábban CCO account-hoz regisztrált PAK alapú licencek is átemelhetőek, így elérhetővé tehetők munkatársaink számára is. A Smart Account további „Virtual Account”-okra bonthatóak. Ez egy könyvtár szerkezet, amely logikailag válassza szét a tárolt licenceket. Smart Account és Smart Licensing elérhető: https://software.cisco.com

1, Amennyiben a céges domain-hez még nincs regisztrál Smart Account, akkor itt igényelhető. Ami szükséges a regisztrációhoz, hogy legyen egy CCO accountunk (ingyenesen létrehozható) és egy e-mail cím, amiben megegyezik a domain, amit regisztrálunk.

2, Amennyiben már van a szervezetünk számára Smart Account regisztráció, akkor hozzáférést a „Request Access to an Existing Smart Account” menüpont alatt igényelhetünk.

3, A „Manage Smart Account” menüpont alatt pedig a különböző beállítások találhatók. Virtual Accountok létrehozása, a jogosultságok beállítása.

A „Smart Software Licensing” előnyei: Az új felfogás szerint a licencek már nem egy adott eszköz sorozatszámához kötődnek, hanem egy „pool”-ként vagy készletként elérhetők, és eszközök által lehívhatók. A Smart Licensing egyre jobban hódít magának teret – bizonyos eszközök már csak kizárólag Smart módon lincencelhetők, más termékeknél pedig még választható, hogy a régi PAK serial-hoz kötött licencelést vagy a Smart licencelést választjuk.

A következő linken Smart License képes termékeket láthatjuk és megnézhetjük, hogy elérhető-e még a régi licencelés vagy már csak az új: goo.gl/iuZ1JP

Smart Licencelés: A licencelni kívánt eszközök regisztrálnak a Cisco felhőbe. Ehhez csupán engedélyezni kell, hogy az eszközök elérhessék https://tool.cisco.com-ot közvetlenül. Proxy esetén kivételt kell tenni, illetve amennyiben SSL bontást alkalmazunk, akkor a saját CA tanúsítványát telepíteni kell az eszközön is. Miután az eszközt sikeresen regisztráltuk, az képessé válik licencek befoglalására / lehívására, azaz amennyiben egy licenc használatba kerül, az egyből jelentkezik az aktuális készletünken is.

A Cisco Smart licencelés legfontosabb előnyei:

  • A licencek kezelése jóval egyszerűbbé válik, gondoljunk csak egy egyszerű eszközcserére, amelyet saját tartalékból oldunk meg.
  • Amennyiben virtuális rendszereket futtatunk, nem kell többé foglalkoznunk a licence átkérésével, hanem mi magunk megoldhatjuk a saját készletünkkel gazdálkodva.
  • Jobb áttekintést ad az aktuális készletünkről.
  • Automatikus értesítést küld, amennyiben a licence lejárna, hogy azt időben pótolni tudjuk.
  • Nincs több elveszett licenc, mert az nem emberekhez, vagy sorozat számokhoz kötődik, hanem a cégemhez.

A Cisco Smart licencelés tényleg egy okos / Smart megoldás!

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top