2017. március 7-én San Francisco-ban a Google Cloud Next ’17 konferencián a Google és az SAP egy stratégiai együttműködést jelentett be, amely azt segíti elő, hogy a vállalatok magas biztonságú felhőben kezelhessék adataikat, annak minden rugalmasságát, méretezhetőségét és gyorsaságát kihasználva.

Az SAP fő termékei ezentúl Google Cloud Platformon (GCP) is futnak, annak távoli elérési lehetőségeit és a hálózat sebességét kiaknázva. Az SAP HANA – a szükséges tanúsítvány megszerzése után – szintén elérhető GCP-n, egy skálázható és biztonságos felhő infrastruktúrán, ezáltal valós idejű elérést és futtatást biztosítva a kritikus alkalmazások és elemzések számára. Ezen kívül a biztonságot, a magas rendelkezésre állást, katasztrófa-elhárítást, és a méretezhetőséget is biztosítja a platform az SAP HANA instanciákhoz.

A partnerség nem ér itt véget. A két cég további lépéseket tervez annak érdekében, hogy az SAP Cloud Platform-ja (régebben HANA Cloud Platform) is elérhetővé váljon a GCP-n. Ez óriási lehetőséget jelentene az ügyfeleknek a vállalati felhő alkalmazások létrehozása terén. A kockázatoktól sem kell tartani, mivel az SAP és a Google is maximálisan elhivatott annak érdekében, hogy megvédje az adatok biztonságát a felhőben.

Ezen kívül az SAP és a Google feltett szándéka az SAP alkalmazások és a Google G Suite integrálása. A G Suite egy fontos vállalati termelékenységi eszköz. A Gmail és Google Calendar integráció lehetővé teszi, hogy az ügyfelek képesek legyenek nyomon követni az üzleti folyamataikat, növeljék a felhasználók produktivitását, és fokozzák a rugalmasságot és használhatóságot.

SAP Cloud Platform’s Identity and Access Management (IAM) megoldása már most integrálásra került Google Suite-tal és a GCP-vel. Ez segít abban, hogy a rendszerek biztonságosan kapcsolódjanak egymáshoz és a felhasználók bármikor, bármilyen eszközzel elérjék alkalmazásaikat.

Néhány érdekes gondolat ezzel kapcsolatban

Az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure mellett újabb felhőszolgáltató szállt be tehát az SAP ügyfelek kegyeiért folytatott harcba. Úgy tűnik, hogy a Google megpróbálja behozni a lemaradását a másik két nagy publikus felhőszolgáltatóval folytatott versenyben az Infrastructure as a Service (IaaS) területén. Ne feledjük, hogy a Google 2012-ben jelentkezett a Cloud Platform-jával. Hat évvel az AWS és 2 évvel az Azure elindítása után. A Google a következő másfél évben 12 új adatközpont létrehozását tervezi.

A költségek leszorításának érdekében az IT vezetők így egy újabb lehetőséggel számolhatnak. Ne felejtsük, hogy emellett még számos rendszerintegrátor – köztük a Kontron is – képes saját felhőszolgáltatást nyújtani, ezzel is csökkentve a felmerülő költségeket. Az SAP saját felhője is alternatíva lehetne, bár a hazai piac költségérzékenységét tekintve ennek kisebb az esélye.
Mivel az SAP és a Google további területeken is nyitott az együttműködésre, kérdéses, hogy az Apple iOS SDK mellett tervezik-e az Android OS SDK kialakítását is.

Érdekes szempont lehet az is, hogy a Google alkalmazások SAP-val történő integrációja után milyen licence díjakat kell majd megfizetni az SAP részére. A Diageo ügy kapcsán ennek kiemelt jelentősége lehet. Talán a májusi SAPPHIRE NOW konferencián újabb részletek látnak majd napvilágot az együttműködést illetően.

Kérdéseket intézhet, észrevételeket küldhet a Kontron szakértőinek, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Scroll to Top